Wie zijn woning wil uitbreiden, die komt vaak uit bij een veranda. Meer ruimte, meer lichtinval, en een mooi zicht op de tuin. De voordelen van een veranda liggen voor de hand.
Tegenwoordig heb je de keuze uit verschillende stijlen, maar de meeste mensen kiezen nog steeds voor een moderne veranda. Een moderne veranda heeft een strakke en elegante uitstraling, en brengt iets extra aan je woning. Een moderne veranda kan je zelfs plaatsen aan een klassieke woning.
Welke materialen gebruik je allemaal om je veranda er zo modern mogelijk te laten uitzien? En waarop moet je letten bij de plaatsing en de inrichting?
Voor de opbouw van je veranda heb je de keuze uit meerdere materialen. Sommige materialen hebben van nature een moderne look, en passen dus beter bij een moderne veranda. Maar vergis je niet, soms kunnen ook minder voor de hand liggende materialen perfect ingepast worden in een moderne veranda, en dat zorgt uiteraard voor een verrassingseffect.
Indien je denkt aan materialen voor een moderne veranda, dan kom je in de eerste plaats uit bij aluminium. Aluminium is een materiaal met een strakke en elegante look, en past perfect bij de moderne uitstraling die je met je veranda wil bereiken.
Niet enkel voor de looks wordt vaak voor aluminium gekozen, ook de stevigheid van het materiaal speelt een rol. Aluminium heeft een grote draagkracht, en is dus uitstekend geschikt om grote glaspartijen te kunnen ondersteunen.
Een ander voordeel van aluminium is het hoge isolatievermogen van het materiaal. In tijden waarin we hoe langer hoe beter moeten isoleren, is aluminium dus een perfect materiaal om onze woning zo energiezuinig mogelijk te houden. Indien je het materiaal voor je veranda uitkiest, kijk dan zeker naar de U-waarde. Dit geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
Al deze voordelen komen natuurlijk met een prijs. Letterlijk dan, want aluminium veranda's zijn over het algemeen dure veranda's. Later in dit artikel gaan we dieper in op de gemiddelde prijs van een moderne veranda.
Lees meer over de voordelen en de opbouw van een aluminium veranda.
Ook PVC is een veelgebruikt materiaal voor verandaprofielen. PVC is iets minder sterk dan aluminium, maar heeft als grootste voordeel dat het goedkoper is. In vergelijking met een aluminium veranda is een PVC veranda veel goedkoper.
Aangezien PVC iets minder sterk is, zijn PVC profielen doorgaans iets dikker dan aluminium profielen. Hierdoor hebben ze niet zo'n strakke en elegante uitstraling. PVC ziet er ook gewoon iets goedkoper uit. Voor een strakke, moderne veranda wordt PVC dus iets minder gekozen.
De redenen om alsnog voor PVC te kiezen zijn dan vooral de lagere prijs, de makkelijke montage en de onderhoudsvriendelijkheid.
Hout wordt niet meteen geassocieerd met een moderne veranda. Vaak wordt hout eerder gebruikt bij klassieke veranda's of een veranda in landelijke stijl. Maar het is best mogelijk om in moderne veranda's ook houtelementen te integreren. Het zorgt zelfs een beetje voor een verrassingseffect.
Wat de prijs betreft, horen houten veranda's wel tot de duurste veranda's. Vooral de behandeling van het hout en de montage doen de prijs oplopen.
Lees meer over de voordelen en de opbouw van een houten veranda.
Bij het plaatsen van je moderne veranda komen heel wat dingen kijken. Niet enkel de plaatsing zelf vergt heel veel aandacht, ook voor je leefcomfort achteraf moet je bij de plaatsing al een paar dingen in rekening nemen.
Een goede fundering vormt letterlijk de basis van een stevige veranda. Voor een stevige fundering is ook een stevige ondergrond nodig. Is de draagkracht van de grond niet goed genoeg, dan zal de aannemer vaak dieper graven tot hij draagkrachtige grond vindt. Het goede nieuws is dat de verandaprofielen vaak vrij licht zijn, waardoor de druk op de funderingen over het algemeen veel lichter is dan bij een klassieke bouw met muren.
Voor de fundering zal vaak een betonplaat gegoten worden. Aan de zijkanten van deze betonplaat worden vaak ook vorstbalken geplaatst. Deze zorgen ervoor dat er in de winter geen vorst onder de betonplaat kan komen, die de fundering naar boven kan duwen.
Bij het plaatsen van de fundering moeten ook de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden om latere vochtproblemen te vermijden.
Ook in je veranda wil je een gezond binnenklimaat. Dat betekent: niet te warm, niet te koud, en geen te droge of vochtige lucht. Bij het plaatsen van je veranda moeten zaken als luchtcirculatie, isolatie en verwarming al bij je aandachtspunten zitten.
Wanneer je je profielen en beglazing uitkiest, kijk dan zeker ook naar de U-waarde van je materialen. De U-waarde geeft weer hoe goed je materialen kunnen isoleren. Hoe lager de U-waarde, hoe beter. Goed isolerende materialen houden in de winter de warmte binnen, maar houden ook in de zomer de koelte binnen.
Over het algemeen zal aluminium beter isoleren dan PVC en hout. Wat betreft de beglazing kan je kiezen voor isolerend glas.
Als de zon de hele dag op je veranda schijnt, dan zal het binnen onvermijdelijk opwarmen. Een raam openzetten zal tijdens een warme zomerdag dan niet helpen, aangezien het dan buiten meestal nog warmer is dan binnen. De enige manier om de warmte buiten te houden, is door je raampartijen af te schermen met zonwering.
Het aanbrengen van zonwering wordt wel eens verkeerd aangepakt. Zonwering aan de binnenkant zal de zonnestralen wel tegenhouden, maar de warmte kan nog wel door het glas je veranda binnendringen. Alle warmte stapelt zich dan op tussen de ramen en de zonwering. Wil je echt de warmte buiten houden? Kies dan voor zonwering aan de buitenkant.
Een veranda die er modern uitziet, die moet natuurlijk ook modern worden ingericht. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Hier zijn enkele tips om je moderne veranda in te richten.
Om je veranda in te richten, kijk je in de eerste plaats naar de stijl van de rest van de woning. Het kleurgebruik, de meubelen, de belichting, ... Trek de stijl die je hebt gebruikt in de rest van de woning gewoon door naar de veranda.
Interieurspecialisten raden immers af om verschillende stijlen te gaan combineren.
Om je moderne veranda in te richten, moet je natuurlijk ook kijken naar de functie die je voor ogen hebt. Wordt de veranda een leefveranda, die als het ware een verlengde is van je woonkamer? Wordt het een hobbykamer? Wordt het een kantoor?
Je inrichting zal dus ook afhangen van de functie van je veranda. Wordt het een kantoor, dan kan je je veranda best zakelijk inrichten. Indien het een loungehoek wordt, dan werk je best met sfeerverlichting.
Hou er rekening mee dat je veranda ook regelmatig gereinigd moet worden. Doe je dit niet graag, dan kies je best voor onderhoudsvriendelijke materialen.
Met een moderne veranda bouw je een hele nieuwe ruimte in je woning. Het spreekt voor zich dat dit wel een aardige prijs kost. Maar hoeveel kost een moderne veranda precies?
Veel zal natuurlijk afhangen van de materialen die je kiest. Een veranda uit PVC is doorgaans het goedkoopst. Maar een PVC veranda is minder sterk, en zal minder goed isoleren.
Houten veranda's zijn over het algemeen het duurst. Ook aluminium veranda's zijn duurder dan PVC veranda's. Ook het isolatievermogen van de profielen en de dikte van de beglazing zal een rol spelen in de hoogte van de prijs.
Een exacte prijs meegeven voor jouw veranda is dus moeilijk. Alles tussen 10.000 € en 25.000 € is mogelijk.
Wil je toch graag een prijs op maat ontvangen? Dan raden we je aan om offertes op maat aan te vragen bij verschillende verandabouwers, en deze offertes te vergelijken. Dat is mogelijk via ons offerteformulier.
Na het invullen van het formulier ontvang je van meerdere verandabouwers een offerte op maat. Je bent vrij om in te gaan op een offerte, of om ze allemaal naast je neer te leggen. Aan jou de keuze!
Alle offertes zijn bovendien 100% gratis en zonder enige aankoopverplichting.