Heb je het gevoel dat je woning te klein is geworden, en wil je graag wat meer leefruimte creëren? Dan kan je ervoor kiezen om een aanbouw te laten zetten. Met een aanbouw kan je je woning gevoelig uitbreiden, en de extra ruimte vul je naar eigen wens in.
Maar welke mogelijkheden heb je allemaal bij het zetten van een aanbouw? Welke stijl kies je, en welke materialen gebruik je? In dit artikel zetten wij je op weg naar de aanbouw van jouw smaak.
Wie op zoek is naar meer informatie over het zetten van een aanbouw, die komt wel eens verschillende begrippen tegen. Zo wordt er ook vaak gesproken over een uitbouw. Maar een aanbouw en een uitbouw zijn niet volledig hetzelfde. Dit zijn de verschillen.
Indien we het hebben over een aanbouw, dan gaat het over een bijna volledig nieuwe constructie die aan je woning wordt gebouwd. De nieuwe constructie wordt als het ware tegen de gevel van je bestaande woning gebouwd. Wel is het mogelijk om van je woning naar je aanbouw te gaan, zonder dat je hiervoor de woning hoeft te verlaten. De woning en de aanbouw zijn met andere woorden verbonden door een deur of een schuifdeur.
Kies je voor een aanbouw, dat zal je de bestaande ruimte van je woning dus niet zozeer uitbreiden, maar wel een extra ruimte creëren die los staat van de rest van je woning. Hier ligt het grootste verschil met een uitbouw.
Er wordt wel eens gezegd dat het zetten van een aanbouw aanzienlijk meer kost dan het realiseren van een uitbouw. Dit is zeker niet altijd het geval. Veel zal afhangen van de extra ruimte die je wil creëren, de stijl en de afwerking die je voor ogen hebt, en de materialen waarvoor je kiest. In sommige gevallen kan het zetten van een aanbouw zelfs goedkoper zijn. Vraag dus zeker offertes aan bij verschillende specialisten, om hun prijzen te vergelijken.
Bij een uitbouw ga je niet zozeer een extra aparte ruimte creëren, maar ga je wel de bestaande ruimte uitbreiden. Je gaat bijvoorbeeld de keuken of de woonkamer gevoelig uitbreiden, zodat je hier meer ruimte krijgt. Dit is het grote verschil met een aanbouw, dat meer beschouwd wordt als een aparte ruimte die z'n eigen invulling krijgt.
Ook is het mogelijk om de grotere ruimte die je creëert bij een uitbouw, onder te verdelen in kleinere compartimenten. Een populaire techniek is bijvoorbeeld om de garage mee onder te brengen in de woning, maar om die wel nog af te scheiden van de woning, door middel van een doorgang of poort.
Om een aanbouw op te bouwen heb je de keuze uit verschillende materialen. Je kan je daarbij laten inspireren door de rest van je woning, of gewoon beginnen vanaf nul.
Maar de keuze voor een bepaald materiaal hangt ook af van andere factoren. Zo is de locatie van de aanbouw een beïnvloedende factor. Indien je vanuit je aanbouw een mooi zicht wil hebben op de tuin, dan is het bijvoorbeeld belangrijk om een materiaal te kiezen dat grote glaspartijen toelaat.
Dit zijn de meest gebruikte methoden voor het opbouwen van een aanbouw.
Bij de constructie van woningen en andere gebouwen is houtskelet nog steeds één van de populairste keuzes. Ook voor een aanbouw wordt vaak gekozen voor houtskeletbouw. Deze methode heeft immers enkele mooie voordelen.
Zo verloopt de constructie van een aanbouw in houtskeletbouw zeer vlot. De constructie wordt in het atelier voorgefabriceerd, waarna het op de werf zelf in elkaar wordt gemonteerd. Dit zorgt voor een enorme tijdswinst, waardoor de constructie van de aanbouw zeer vlot verloopt.
Voorts heeft houtskeletbouw ook als voordeel dat het met veel materialen te combineren en af te werken valt. Bovendien kan je het ook met hout zelf afwerken. Hier heb je nog eens de keuze uit verschillende houtsoorten, zoals padouk, ipé, afzelia, teak of beukenhout.
Maar de lijst met voordelen stopt daar zeker niet. Zo is hout een heel ecologisch en duurzaam materiaal. Bovendien is het een goede isolator, wat in moderne tijden zeer belangrijk is bij de bouw van nieuwe constructies. Hout isoleert niet enkel goed tegen de koude, maar ook tegen lawaai.
Tot slot is hout ook een makkelijk te bewerken materiaal. Je kan er heel klassieke vormen mee makkelijk, maar je kan er ook architecturaal de creatieve toer mee op. Dit is zeker een voordeel indien je van je aanbouw iets speciaals wil maken.
Het grootste nadeel van houtskelet is dat het wel wat onderhoud vraagt. Zo moet het hout goed behandeld worden tegen vocht. Ook mag je niet vergeten om de isolatie in de constructie langs de binnenzijde te beschermen tegen vocht, door een dampscherm aan te brengen.
Voor de constructie van een aanbouw, kan je ook kiezen voor een metalen skelet. Deze methode kies je best wanneer je houdt van een strakke, industriële look. Ook is een aanbouw met metalen skelet de perfecte keuze indien je graag grote glaspartijen en overspanningen wil realiseren. Metaalskeletbouw is dus de uitstekend geschikt voor een aanbouw waarmee je een gevoel van openheid wil creëren. Denk aan grote overspanningen en grote raampartijen waarmee je je verbonden voelt met de omgeving.
Net zoals bij houtskeletbouw heb je ook bij staalbouw een grote keuzevrijheid aan materialen wat betreft de afwerking van je aanbouw. Je kan je constructie afwerken met leien, steen, cementvezelplaten, pleister, hout, ...
Een ander voordeel dat staalbouw gemeen heeft met houtskeletbouw, is de snelheid van de uitvoering van de werken. Het skelet zelf kan er al op enkele dagen staan. Vervolgens worden de buitenmuren hierop gemonteerd, en is het grootste deel van de constructie opgezet.
Het grootste nadeel van staalskeletbouw is de brandveiligheid. Bij een woningbrand lopen de temperaturen al snel op boven de 800° Celsius, waarna het staal haar kwaliteiten verliest. Je kan het negatieve effect wel verkleinen door bijvoorbeeld brandwerende verf aan te brengen.
Tot slot kan je ook nog kiezen voor een gemetselde aanbouw. Dit wordt vaak gekozen indien met een landelijke uitstraling wenst te bekomen. Ook wordt soms voor een gemetselde aanbouw gekozen, omdat die dan in lijn ligt met de rest van de woning.
Het grote voordeel van dit type constructie in ongetwijfeld de stevigheid. Een gemetselde constructie gaat jarenlang mee, en bovendien heb je er weinig onderhoud aan.
Wat de negatieve punten betreft, komt vooral de trage opbouw naar voor. In tegenstelling tot houtskeletbouw en metaalbouw gaat een gemetselde opbouw een stuk trager, waardoor het langer duurt vooraleer je constructie klaar is.
Een ander nadeel is dat je met een gemetselde constructie veel meer beperkt bent qua indeling van de ruimte. Bij dit type constructie heb je immers dragende muren nodig, in plaats van kolommen zoals bij metaalbouw. Een negatief gevolg hiervan is dat de raampartijen veel kleiner zullen zijn. Wel is het mogelijk om een gemetselde aanbouw te combineren met staalbouw.
Qua stijl heb je grofweg twee keuzes. Je kan ervoor kiezen om de bestaande stijl van je woning door te trekken, of je kan ervoor kiezen om een contrasterende stijl te hanteren.
Heb je een landelijke woning, maar wil je toch een moderne aanbouw? Het kan zeker, als je het verstandig aanpakt. Je moderne aanbouw wordt dan een heuse eye-catcher, die je woning naar een hoger niveau tilt.
Ga voor deze keuze zeker eens te rade bij een architect en een interieurspecialist. Zij kunnen je het nodige advies geven over hoe je de contrasterende stijl het best in je bestaande woning inpast.
De veiligste optie is om de stijl van de rest van je woning door te trekken naar de aanbouw. In dit geval ligt de focus dan vooral op de extra ruimte die je met je aanbouw creëert.
Met een aanbouw breid je je woning soms gevoelig uit. De vraag rijst dan al snel of hiervoor een vergunning nodig is.
In de regel is voor het uitbreiden van de woning met een aanbouw een stedenbouwkundige vergunning nodig. Maar in sommige gevallen geldt enkel een meldingsplicht.
Om te weten welke regel van toepassing is op jouw aanbouw, kan je je best wenden tot de stedenbouwkundige dienst van je gemeente. Een andere optie is om meteen een architect onder de arm te nemen. Zij zijn doorgaans goed op de hoogte van de regels, en kunnen bepaalde processen vergemakkelijken. Een architect onder de arm nemen is trouwens verplicht indien de werken een invloed uitoefenen op de stabiliteit van je woning.
Hoeveel betaal je nu eigenlijk voor het zetten van een aanbouw? Wel, de prijs zal afhangen van verschillende factoren. Zo zal het gekozen materiaal en structuur een rol spelen. Ook de mate van afwerking van je aanbouw heeft een invloed op de prijs. Tot slot betaal je uiteraard ook een hogere prijs naarmate de oppervlakte groter wordt.
Voor een relatief kleine aanbouw betaal je al gauw een prijs vanaf 25.000€. Wil je liever een grotere en luxueuzere versie, dan mag je al gauw het dubbele hiervan rekenen. Grofweg reken je best op een prijs die schommelt rond de 1.200 à 1.600€ per vierkante meter.
Op zoek naar een aannemer die je aanbouw kan zetten tegen een voordelige prijs? Via ons offerteformulier brengen wij je in contact met de beste aannemers actief in jouw regio, die gespecialiseerd zijn in het zetten van een aanbouw. Zij sturen je elk een offerte op maat op, die je rustig kan vergelijken. Op die manier ben je steeds zeker van een correcte prijs.
Alle offertes zijn bovendien 100% gratis en zonder enige aankoopverplichting.